Artikler

17. oktober 2011

Ungdom på stamfiske i Lågen

Ungdom og juniorer i Hedrum, Lardal og Sandefjord Jeger og Fisk fikk prøve seg på stamfiske.
Søndag 16.10 fikk ungdomsgruppa i Hedrum Jeger og Fiskarlag, sammen med juniorer fra Lardal og Sandefjord Jeger og Fisk prøve seg på Stamlaksfiske i Numedalslågen med opplæring og veileding av kultiveringslederne i gruppa. En flott og solfyllt dag over Sjulstadfossen og Rien, der de fleste deltakerne fikk oppleve laks på kroken.

En grundig innføring før vi starter, om hva stamfiske går ut på, hvorfor vi fisker, hvordan vi fisker, og hvordan vi håndterer fisken.

Stille og fint over Sjulstadfossen en tidlig søndag formiddag. Solen titter akkurat over åsen og det har vist seg noen få lakser allerede, så spenningen er på topp.

Etter en drøy halvtimes fiske så får plutselig to av ungdommene laks på kroken helt samtidig, så da ble det «liv i leier’n» kan man si…(se bildet under også).

Fart i laksen, selv i oktober. Greit med flytevest for sikkerhets skyld. Noe å tenke på for litt mer garvede fiskere opp i åra også???

Flott hulaks på rundt 5 kg på vei inn i hoven.

Trygt plassert i rusa i påvente av transport opp til stamfiskhuset. Ungdommen er interessert og følger nøye med på hvordan ting gjøres.

Dette er noe annet enn trytefiske var vel kommentaren til denne gutten etter at han fikk laks nr 2 for hans del. Laksen, ei stor flott rogne måtte desverre gjennutsettes på grunn av åpent sår i siden på fisken.

Det er og blir en sterk opplevelse å kjøre inn en stor laks, enten man er på stamfiske, eller i ordinær sesong. Når det i tillegg er en helt ny opplevelse så blir man litt salig i blikket(det kalles lakseglis). Skal vi tro at en ny laksefisker er født…?

Da ble det en hulaks som ungdomen skal følge opp til stamfiskehuset, etterfulgt av stryking når det er tid for det, og oppfølging av rognen på klekkeriet, samt at de skal få sette ut avkommet til våren når vi skal ha yngelutseting.

Erfaringsutvekslinger mellom to laksefiskere. En nyfrelst, og en som har vært over gjennomsnittet frelst i «noen» år allerede…

Vel oppe i stamfiskhuset står laksen adskilt mellom kjønn og størrelse.

En flott og begivenehetsrik dag avsluttes selvfølgelig med grilling av pølser i sola.
Flott at ungdomen fikk oppleve noe av det vi driver med i kultiveringen. Laksen som de fikk og som ble kjørt opp i stamfiskhuset fikk ryggfinnemerke. Den skal de selv være med på å følge opp i de forskjellige stadiene fra stryking og oppfølging av rogn på klekkeriet, til og med yngelutsetting i bekk til våren.

lagens-framtid.no/Sverre Martin Sørensen