Artikler

19. desember 2009

Frost og avverget krise på klekkeriet

Fredag kveld var det tilløp til krise da den nye sms-varsleren ga alarm for lavt vann-nivå.
Det var utrykning både fra nord og sør da sms-meldingene tikket inn for vannalarm på klekkeriet. Umiddelbar krise var det , da rogna er avhengig av å få tilført nytt vann etterhvert – og med de lave temperaturene som vi har i distriktet nå – ble det faktisk raskt fare for frost i klekkekarene.
Nå viste det seg at frosten også var direkte årsak til at vannpumpen hadde stoppet, da det var frosset en ventil i vannstrømen inn til klekkeriet.

Her er magnetventilen som var synderen og hadde tilfrosset seg. Vannet er koblet utenom denne nå, da denne er deffekt etter hendelsen.

Det er faktisk så kaldt innendørs på klekkeriet nå, at vannet fryser i de rognkassene som ikke er i bruk for tiden da disse ikke har beskyttende isoporlokk.

Slik som her, over de øvrige med rogn.

Da kan vi vel si at invisteringen som ble gjort med automatisk overvåking av vannstand og temperatur i høst – allerede har vist seg lønnsom.

Takk til dere fire som ofret julebord og familiehygge på fredagskvelden og trosset den frosne natta på klekkeriet(mangler dessverre bilder fra selve hendelsen).

lagens-framtid.no/Sverre Martin Sørensen